Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΤRAGOPAN TEMMINCK'S

Temminck's Tragopan (Tragopan temminckii)
Ζεί στη Νοτιοανατολική Ασία, σε πυκνά δάση σε υψόμετρα 2500-3600 μέτρα. Συγκεκριμένα συναντάται στο Αρουνάτσαλ Πραντές στη βορειοανατολική Ινδία στη Μιανμάρ, στο Θιβέτ, στην κεντρική Κίνα στις επαρχίες Yunnan, Sichuan, Guangxi, Guizhou, Gansu, Shaanxi, Hubei και Χουνάν. Είναι το πιο διαδεδομένο είδος Tragopan.
Το μήκος σώματος στο αρσενικό κυμαίνεται γύρω στα 64 εκατοστά, από τα οποία τα 18 έως 23 εκατοστά καταλαμβάνει η ουρά. Το άνοιγμα φτερών μεταξύ 210 και 265 εκατοστά, το βάρος από 980 έως 1600 γραμμάρια. Το θηλυκό ελαφρώς μικρότερο έχει 58 εκατοστά μήκος, η ουρά 15-18 εκατοστά, το βάρος κυμαίνεται 970 - 1100 γραμμάρια και το άνοιγμα φτερών από 202-225 εκατοστά.

Το ράμφος του αρσενικού είναι μαύρο, η ίριδα είναι καφέ. Γύρω από τα μάτια είναι άπτερος και χρώματος μπλε. Τα χαρακτηριστικά "κέρατα" έχουν κλίση προς τα πίσω βρίσκονται πάνω από το μάτι, είναι πρασινωπά μπλε. Τα προγούλια είναι ανοιχτό μπλε και κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας, διογκώνονται σε σημαντικό βαθμό. Το κεφάλι είναι μαύρο και στις πλευρές έχει πορτοκαλί ρίγες. Ο λαιμός πορτοκαλί, το πάνω μέρος και το στήθος σκοτεινό πορτοκαλί-κόκκινο με ανοιχτόχρωμες βούλες. Το κάτω μέρος του σώματος έχει ανοιχτές γκρίζες κηλίδες, οι οποίες γίνονται μεγαλύτερες προς τις άκρες. Οι άκρες των φτερούγων και της ουράς έχουν μαύρο χρώμα. Τα πόδια του αρσενικού είναι ροζ.
Ο χρωματισμός του θηλυκού είναι κυρίως αποχρώσεις του καφέ και τα πόδια είναι ανοιχτότερα του αρσενικού.
Στην Κίνα προτιμά κατά κύριο λόγο φυτείες από μπαμπού, δάση με αείφυλλα και πλατύφυλλα και μικτά δάση, το καλοκαίρι ζεί σε υψόμετρα έως 3600 και την περίοδο του χειμώνα κατεβαίνει χαμηλότερα στα 2000 μέτρα.
Ζούν συνήθως μοναχικά ή σε ζευγάρια, τη νύχτα κοιμάται στα δέντρα και κατά τη διάρκεια της ημέρας κινείται στο έδαφος πρός αναζήτηση τροφής όπως άνθη και φύλλα κυρίως από μπαμπού, βατόμουρα και έντομα.
Το είδος είναι πιθανώς μονογαμικό. Όπως και με τα άλλα είδη tragopan, κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας τα "κέρατα" στο κεφάλι διογκώνονται, όπως επίσης και τα πολύχρωμα προγούλια. Η φωλιά γίνεται σε δέντρα σε ύψη μέχρι και 8 μέτρα πάνω από το έδαφος, είναι χτισμένη με κλαδιά και ξερά φύλλα και με επένδυση από πούπουλα. Το θηλυκό γεννάει 3 έως 5 αυγά χρώματος μπεζ με καφέ, επωάζονται από το θηλυκό από 26 έως 28 ημέρες.
Ο συνολικός πληθυσμός εκτιμάται σε πάνω από 100.000 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου